شرح خبر

مدیریت ریسک کنترل های رؤسای سرویس , صادرکنندگان سفته , مقررات قانون کار

پنجشنبه, ۱۷ فروردین ۱۳۹۶

اعمال مدیریت ریسک بر روی الزام کنترل های رؤسای سرویس



 



مدیر کل دفتر آمار و فناوری اطلاعات و ارتباطات گمرک جمهوری اسلامی ایران اعلام  کرد:



در راستای ارائه تسهیلات بیشتر در روند کارشناسی اظهارنامه های وارداتی و در نتیجه تسریع در عملیات ترخیص کالا، از این پس اعمال کنترل های رؤسای سرویس توسط سامانه مدیریت ریسک انجام می پذیرد.



لذا فقط اظهارنامه هایی که توسط سامانه مدیریت ریسک انتخاب می شوند، قبل از مرحله بارگیری ملزم به کنترل رییس سرویس هستند.



 



**********



 



 



((  بعضی از اسناد



که در مرحله تایید نهایی ریس سرویس می باشند توسط خود سیستم انتخاب و تایید خواهند شد )) 



پروژه درب خروج هوشمند در گمرک کلید خورد



 



 



 



به گزارش روابط عمومی گمرک ایران، این پروژه بخش دیگری از برنامه گمرک الکترونیک است و با اجرایی شدن آن حتی اجازه ورود و خروج بار از گمرکات به روش الکترونیکی انجام خواهد شد.



 



 



بنابراین گزارش با اجرایی شدن این پروژه، تشریفات گمرکی کالا در سامانه جامع گمرکی و پنجره واحد تجارت فرامرزی انجام و بعد از اتمام تشریفات ترخیص کالا، اطلاعات وارد شده در سامانه جامع گمرکی به راهبندهای هوشمند در درب خروج گمرکات منتقل و فقط پس از تأیید سامانه از طریق سیستم پلاک خوان الکترونیکی اجازه خروج کامیون داده می‌شود و با این کار عملاً راهبندهای هوشمند دستور را از پلاک‌خوان‌ها می‌گیرند.



 



 



بنابراین گزارش با توجه به اینکه پلاک و مشخصات کامیون‌ها برای بارگیری در سامانه جامع گمرکی ثبت می‌شود، با نصب و راه‌اندازی سیستم راهبند و پلاک خوان، کلیه اطلاعات بار با کامیون بارگیری شده به صورت خودکار تطبیق و کاملا هوشمند اجازه خروج به کامیون‌های بارگیری شده داده می‌شود و با این روش از ورود و خروج کانتینرها و کالاهای غیرمجاز به صورت خودکار ممانعت به‌عمل می‌آید. ضمن اینکه اطلاعات ورود و خروج کامیون‌ها و درب خروج به صورت آنلاین به مرکز منتقل و رصد عملیات گمرکی آسان‌تر شده و نظارت دفاتر ستادی بر عملکرد گمرکات اجرایی راحت‌تر صورت می‌گیرد.



بنابراین گزارش این پروژه به طور کامل به دست توانمند دانش‌پژوهان پژوهشکده سامانه‌های هوشمند دانشگاه تهران طراحی و اجرایی می‌شود



 



 



این گزارش افزوده است، هم‌اکنون مقدمات نصب و راه‌اندازی 36 دستگاه سیستم راهبند و 85 دستگاه پلاک‌خوان فراهم شده و قرار است در مرحله نخست گمرک بندر شهید رجایی، بندر شهید باهنر، بندر بوشهر، بندر لنگه، فرودگاه امام خمینی( ره)، سلفچگان، اینچه برون و غرب تهران به سیستم هوشمند درب خروج مجهز شوند



 



 



سامانه جامع گمرکی و پنجره واحد تجارت فرامرزی در راستای الکترونیکی کردن گمرک ایران از سال 1392 راه‌اندازی شده است و با اجرای این سامانه تشریفات واردات، صادرات، ترانزیت، پرداخت و پروانه‌های گمرکی الکترونیکی شده و ارتباط گمرک با 22 سازمان همجوار الکترونیکی انجام می‌شود. همچنین تشکیل بزرگ‌ترین بانک اطلاعات تجارت خارجی و افزایش درآمدهای گمرکی از 7000 به 14000 میلیارد تومان دیگر دستاورد مهم سامانه جامع گمرکی و پنجره واحد تجارت فرامرزی بوده است.



 



 



بهترین راهکارهای برگشت زدن چک



 



هنگامی که برای دریافت وجهِ چکی که در اختیار دارید به بانک مراجعه می نمایید، اگر متوجه شدید حساب فرد صادر کننده فاقد موجودی بوده یا موجودی حساب کمتر از مبلغ چک شما است و یا به دلایل دیگری مثل مغایرت امضا و نظایر آن، چک غیر قابل پرداخت است، بایستی از بانک تقاضا نمایید گواهی عدم پرداخت وجهِ چک صادر نموده یا به عبارت دیگر، چک را برگشت بزند.



 



این کار مقدمه اقدامات بعدی شما برای احقاق حق بوده و بدون آن، امکان مراجعه به دادسرا یا دادگاه را نخواهید داشت. ضمن این که برگشت خوردن چک، در شبکه بانکی برای صادرکننده مشکلاتی را ایجاد می نماید که باعث خواهد شد رغبت کمتری به تکرار این عمل داشته باشد و لااقل در آینده، از صدور چک بلامحل خودداری نماید.



 



برای این موضوع باید به نکات زیر توجه داشته باشید :



 



۱ـ دقت فرمایید در گواهی عدم پرداخت وجه چک، حتما تاریخ صدور گواهی، مشخصات چک و حساب مربوطه، علت برگشت خوردن چک و مشخصات دارنده حساب و صادر کننده قید شود. همچنین در صورتی که حساب متعلق به یک شخص حقوقی (یعنی شرکت، مؤسسه و امثال آن) است، حتما باید نام امضا کننده یا امضا کنندگان در جلوی عبارت “صادره به امضای” ذکر شود. زیرا در این حالت، علاوه بر خود شرکت یا مؤسسه، علیه امضا کننده یا امضا کنندگان نیز می توان اقدام قانونی نمود



 



۲ـ اگر حساب صادر کننده دارای موجودی بوده اما کمتر از رقم چک باشد (اصطلاحاً کسر موجودی داشته باشد) می توانید از بانک درخواست نمایید که موجودی حساب را به شما داده و بابت باقیمانده مبلغ چک، گواهی عدم پرداخت وجه صادر کند. در این حالت، اصل چک نزد بانک می ماند و فرم مخصوصی به شما می دهند که هم جای چک را می گیرد و هم جای گواهی عدم پرداخت را.



 



البته کارمندان بانک بعضاً از انجام این کار طفره می روند و اظهار میکنند که باید اول کسری را واریز نمایید تا کل رقم را به شما پرداخت نمایند. این اظهار درست نبوده و قانونی نیست. بنابراین در چنین مواردی حتما بر پرداخت موجودی و صدور گواهی بابت کسری آن اصرار نمایید و در صورت نیاز با رئیس شعبه ملاقات نموده یا حتی با بازرسی بانک تماس بگیرید.



 



۳ـ شعبه بانکی که چک را در آنجا برگشت میزنید، در تعیین محل دادگاه یا دادسرای رسیدگی کننده مؤثر خواهد بود. بنابراین بهتر است چک را در بانکی که در شهر محل اقامتتان و ترجیحاً در منطقه شهرداری محل سکونت شما قرار دارد برگشت بزنید تا بتوانید در دادسرا یا دادگاه نزدیک به خود، اقدامات قانونی را پیگیری و دنبال نمایید.



 



۴ـ زمان برگشت زدن چک (خواه حقوقی و خواه کیفری) مهم است. درباره این موضوع در قسمت های بعدی توضیح ارائه خواهد شد.



 



منبع:ایران قانون



 



 



چک یا سفته، کدامیک برای ضمانت دریافت طلب مناسب‌تر است؟



 



سفته سندی است که به سبب آن امضاکننده تعهد می‌دهد در موعد مقرر یا عندالمطالبه، مبلغی را در وجه حامل یا فرد معین یا به حواله‌کرد او بپردازد. سفته علاوه بر امضا یا مهر متعهد باید مشخص‌کننده مبلغ تعهدشده، گیرنده وجه و تاریخ نیز باشد.



 



دکتر محمد دمیرچیلی، حقوقدان و استاد برجسته حقوق تجارت در پاسخ به اینکه گاهی این پرسش میان افراد جامعه مطرح می‌شود که برای ضمانت دریافت طلب خود، بهتر است از بدهکار سفته دریافت کنند یا چک اظهار کرد: به نظر می‌رسد در مواردی که طلبکار قصد انتخاب یکی از اسناد تجاری سفته یا چک را بابت ضمانت طلب خود، از بدهکار دارد، از طرف مقابل خود چک دریافت کند، بهتر است زیرا در صورتی که فردی بدهکار در آینده از پرداخت بدهی خود امتناع کند، راحت‌تر می‌تواند به حق خود برسد



 



وی ادامه داد: البته در صورتی که فرد طلبکار چک را از شرکتی دریافت کند به این معنا که صادرکننده چک، مدیران یک شرکت باشند و چک برگشت بخورد، مدیری که چک را صادر و آن را امضا کرده است، همراه با خود شرکت دارای مسئولیت حقوقی است و مسئولیت کیفری چک نیز متوجه مدیر خواهد بود. این موضوع بدین معناست که علاوه بر شرکت، مدیری که چک را امضا کرده است، نیز مسئولیت تضامنی خواهد داشت و مسئولیت کیفری نیز متوجه او خواهد بود.



 



  منتفی بودن مسئولیت کیفری در مورد صادرکنندگان سفته



 



این استاد حقوق تجارت اضافه کرد: این موضوع در حالی است که مسئولیت کیفری، در خصوص سفته کاملا منتفی است و در مورد مسئولیت حقوقی نیز باید گفت مدیری که سفته را از طرف شرکت صادر می‌کند، شخصا مسئولیتی ندارد. در حقیقت، این مورد از جمله مزایایی است که قانونگذار برای صادرکننده چک قائل شده اما برای صادرکننده سفته قائل نشده و به همین دلیل است که پیشنهاد می‌شود افراد برای ضمانت دریافت طلب خود، از بدهکارشان چک دریافت کنند.



 



وی گفت: همچنین در مورد بانک‌هایی که در قبال دریافت سفته، به شرکت‌ها تسهیلاتی از قبیل وام پرداخت می‌کنند، علاوه بر اینکه مدیر شرکت به عنوان نماینده شرکت متعهد، سفته را امضا می‌کند، همین شخص پشت سفته را نیز به عنوان ضامن و بابت ضمانت، امضا خواهد کرد. چنین اقدامی به این دلیل انجام می‌شود که اگر وجه سفته درآینده پرداخت نشد، بانک بتواند علیه آنها طرح دعوی کند.



 



دمیرچیلی افزود: این در حالی است که اگر بانک، از شرکت چک در اختیار داشت، نیازی به گرفتن امضای پشت چک به عنوان ضامن وجود نداشت و طبق ماده 11 قانون صدور چک، نماینده قانونی شرکت که همان مدیر شرکت است، به صرف امضای آن، مسئولیت تضامنی پیدا می‌کرد.



 



 چک وسیله پرداخت نقدی است؛ نه ضمانت



 



وی با بیان اینکه در مناقصه‌ها و مزایده‌های دولتی نیز از سفته به عنوان تضمین استفاده می‌شود، عنوان کرد: این موضوع به این معناست که قانونگذار این اجازه را داده که از سفته به عنوان تضمین نیز استفاده شود اما در خصوص چک، قانونگذار چنین اجازه‌ای را نداده زیرا چک وسیله پرداخت نقدی است و موضوع تضمین هنگامی مطرح می‌شود که قرار است بدهی با وعده پرداخت و در وعده پرداخت شود.



 



این حقوقدان به دلیل دیگر رایج‌تر بودن چک به عنوان یکی از اسناد تجاری اشاره و بیان کرد: اگر فردی قصد صدور سفته بابت بدهی خود را داشته باشد، باید مالیات تعلق‌گرفته به آن را نیز که در قیمت آن لحاظ شده است، بپردازد. در حالی که یک برگ چک صرف نظر از اینکه قرار است چه مبلغی بر روی آن نوشته شود، ارزش ریالی ثابتی دارد و لازم نیست صادرکننده آن، حق تمبر یا مالیاتی بابت آن بپردازد. در حقیقت استفاده از سفته برای صادرکنندگان این سند تجاری بسیار گران تمام می‌شود و به همین دلیل، اگر فردی چک در اختیار داشته باشد، به هیچ عنوان به سراغ صدور سفته نمی‌رود.



 



امضای پشت سفته به دو اعتبار ظهرنویسی به معنای خاص و ضمانت



 



وی با بیان اینکه به دو اعتبار ظهرنویسی به معنای خاص و ضمانت، ممکن است پشت سفته امضا شود، اظهار کرد: به صرف یک امضا در پشت سفته ممکن است ظهرنویسی صورت گرفته یا ضمانت اتفاق بیفتد اما آثار قانونی این دو امضا که در ظاهر با هم یکی است، ممکن است با هم تفاوت داشته باشد.  این استاد حقوق تجارت ادامه داد: این موضوع به این معنا است که اگر سفته در موعد قانونی 10 روزه واخواست نشده یا در موعد قانونی علیه مسئولان آن سند اقامه نشود، اگر امضای صورت‌گرفته به عنوان ظهرنویسی تلقی شود، دارنده کاهل سفته، حق مراجعه به صاحب امضا یعنی ظهرنویس را ندارد و نمی‌تواند وجه سفته را از وی مطالبه کند. این در حالی است که اگر امضا به عنوان ضمانت انجام شده باشد، دارنده حق مراجعه به ضامن را خواهد داشت.



 



یادداشت / مقررات قانون کار



 



آیا ساعت کار در ایام ماموریت همان ساعت کار قانونی و کارگر درایام ماموریت مشمول دریافت اضافه کاری واستفاده ازتعطیل روزجمعه وتعطیلات رسمی می شود؟



 



ساعت کارکارگر در محل ماموریت ازهمان ساعات کارقانونی محل کارگاه اصلی یعنی ساعت کار روزانه ۷ ساعت و ۲۰ دقیقه ودرهفته ۴۴ ساعت تبعیت می کند.



 



بنابراین درصورت ارجاع کاراضافی ازسوی کارفرما وانجام آن ازطرف کارگر ، مازادبر۷ ساعت و ۲۰ دقیقه درروز و۴۴ ساعت درهفته اضافه کارتلقی می شود.



 



چنانچه طول مدت ماموریت به نحوی باشدکه ایام ماموریت مصادف با روز تعطیل هفتگی جمعه و یا تعطیلات رسمی شود کارگرحق استفاده ازاین تعطیلات راضمن برخورداری ازفوق العاده ماموریت روزانه متعلقه خواهدداشت.